Τραγανά, ελαφριά σουδάκια χωρίς γλουτένη που φουσκώνουν και αποκτούν ένα πολύ ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Σουδάκια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε γλυκό με κάποια γλυκιά κρέμα ή σα καναπεδάκια με αλμυρή γέμιση σε ένα γιορτινό τραπέζι ή πάρτι!!
Πάμε, όμως, να δούμε τα μυστικά αυτής της συνταγής και ποιο συστατικό βοηθά
σε τι για να πετύχουμε αυτά τα σουδάκια χωρίς γλουτένη!!
- Ο συνδυασμός του αυγού με το αλάτι. Το αυγό είναι ένα συνδετικό υλικό που βοηθά να ενωθούν όλα τα υλικά που υπάρχουν στο μείγμα μας καθώς επίσης ο κρόκος προσδίδει αυτό το χρυσαφένιο χρώμα στα σουδάκια. Όταν χτυπήσουμε τα αυγά, ξεκινούν και αποκτούν όγκο. Προσθέτοντας το αλάτι βοηθά στη σταθεροποίηση των φυσαλιδών του αέρα και κατά συνέπεια την σωστή πήξη και σταθερότητα του μείγματος. Έτσι, βοηθάμε τα σουδάκια να αποκτήσουν τη κατάλληλη υφή και συνοχή με ένα σταθερό πλέγμα ινών στο εσωτερικό τους μετά το ψήσιμο.
- Το νερό. Θεωρείται απαραίτητο συστατικό για τη συνταγή αυτή καθώς η ζύμη για σου είναι μια ζύμη που φουσκώνει κυρίως λόγω του ατμού και όχι λόγω διογκωτικών υλικών(μαγιά, μπέικιν πάουντερ). Έτσι καθώς τα σου ψήνονται, το νερό εξατμίζεται, μετατρέπεται σε φυσαλίδες ατμού που προκαλούν το φούσκωμα και τη δημιουργία κούφιου εσωτερικού, το οποίο μάς είναι απαραίτητο για τη γέμιση.
- Το γάλα και το βούτυρο σε συνδυασμό με το νερό, διαλύουν τα ξηρά συστατικά, δημιουργούν μια λεία ζύμη και είναι υπεύθυνα στη δημιουργία ατμού κατά το ψήσιμο. Επίσης, το γάλα περιέχει λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο, το οποίο βοηθά στο να ροδίσουν τα σου καλύτερα κατά το ψήσιμο, δίνοντάς τους πιο έντονο χρώμα αλλά και γυαλάδα.
- Το κόμμι ξανθάνης είναι ένα υδροκολλοειδές , δηλαδή δεσμεύει νερό και ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση του ιξώδους ενός υγρού. Δηλαδή έχει την ικανότητα να σχηματίζει ένα κολλώδες τζελ. Λόγω αυτού του τζελ, η ξανθάνη προσδίδει ελαστικότητα, βελτιώνει την υφή των σου και βοηθά στη διατήρηση υγρασίας κατά το ψήσιμο τους.
Εδώ μπορείτε να βρείτε τη συνταγή για τα σουδάκια.