Τα νιόκι ανήκουν στην οικογένεια ζυμαρικών της ιταλικής κουζίνας. Είναι μικρά κομμάτια ζύμης, τα οποία συνήθως αποτελούνται από αλεύρι, αυγό, αλάτι, πατάτα. Σε συνδυασμό με το παναρισμένο κοτόπουλο που παρασκευάζεται με την τριμμένη φρυγανιά της Schar δίνουν την απόλυτη γεύση μεταξύ γλυκού-ξινού. (6 μερίδες)
Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτουμε το αλάτι και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Πλένουμε τις πατάτες καλά και μόλις έχει πάρει βράσει το νερό, τις τοποθετούμε στη κατσαρόλα και τις αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν.
Για να σιγουρευτούμε ότι οι πατάτες είναι έτοιμες, τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο τους. Αν βρούμε αντίσταση, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Σουρώνουμε τις πατάτες και τις καθαρίζουμε.
Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι.
Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και πλάθουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο).
Δεν δουλεύουμε πολύ τη ζύμη, γιατί θα αποκτήσει μαστιχωτή υφή από το άμυλο της πατάτας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, για να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε λωρίδες, φάρδους 1 εκ.
Κόβουμε τις λωρίδες σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια και τους δίνουμε σχήμα κάνοντας γραμμές με ένα μικρό πιρούνι. Αν κολλάνε μεταξύ τους, τα αλευρώνουμε.
Μόλις κόψουμε τα νιόκι πατάτας, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Θα μας είναι πιο εύκολα να τα μεταφέρουμε στη κατσαρόλα για να βράσουν.
Βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένουμε, μέχρι να βράσει.
Προσθέτουμε τα νιόκι στο βραστό νερό. Μόλις έρθουν στην επιφάνεια του νερού είναι έτοιμα.
Αφαιρούμε τα νιόκι από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε νερό με πάγο, για να σταματήσουμε τον βρασμό τους.
Τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα βγάζουμε από το κρύο νερό. Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε ένα δοχείο, περιχύνοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Με λίγο χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο. Είναι σημαντικό βήμα, γιατί αν το κοτόπουλο δεν είναι στεγνό, δεν θα αλευρωθεί καλά και το πανάρισμα δεν θα είναι καλό.
Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κούπες αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός τα τρία αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα τρίτο μπολ τοποθετούμε το λάδι, τη μουστάρδα, το βαλσάμικο, το μέλι, τις 3κ.σ αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τη πάπρικα. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα χυλός.
Σε ένα τέταρτο μπολ ρίχνουμε τα υλικά για το πανάρισμα: την τριμμένη φρυγανιά, την παρμεζάνα και την ρίγανη.
Βουτάμε το κοτόπουλο στο μείγμα με το αλεύρι μέχρι να καλυφθεί παντού ομοιόμορφα. Τινάζουμε απαλά για να φύγει η περίσσεια ποσότητα.
Έπειτα βουτάμε το αλευρωμένο κοτόπουλο μέσα στο μπολ με τα αυγά και προσέχουμε να καλυφθεί εντελώς. Σηκώνουμε το κοτόπουλο σιγά σιγά για να στάξει αυτό που περισσεύει.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα του χυλού και το τοποθετούμε στο μπολ με την φρυγανιά.
Το πιέζουμε απαλά για να καλυφθεί καλά παντού. Το χέρια μας πρέπει να είναι στεγνά στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Με το ένα χέρι παίρνουμε το κοτόπουλο από το αυγό και με το άλλο (που είναι στεγνό) πιέζουμε στη φρυγανιά.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 15-20 λεπτά για να σταθεί καλά το πανάρισμα.
Μπορούμε να τηγανίσουμε το κοτόπουλο ή να το ψήσουμε στον φούρνο στους 200°C με αέρα. Θα γίνει εξίσου τραγανό και νόστιμο.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα βαθύ τηγάνι και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός. Όταν δούμε ότι αρχίζει να βράζει το μείγμα και η παρμεζάνα έχει λιώσει και ενσωματωθεί με την κρέμα, προσθέτουμε μία μερίδα νιόκι ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι για το ανακάτεμα.
Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο και σερβίρουμε με το παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου.
Ingredients
Directions
Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτουμε το αλάτι και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Πλένουμε τις πατάτες καλά και μόλις έχει πάρει βράσει το νερό, τις τοποθετούμε στη κατσαρόλα και τις αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν.
Για να σιγουρευτούμε ότι οι πατάτες είναι έτοιμες, τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο τους. Αν βρούμε αντίσταση, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Σουρώνουμε τις πατάτες και τις καθαρίζουμε.
Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι.
Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και πλάθουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο).
Δεν δουλεύουμε πολύ τη ζύμη, γιατί θα αποκτήσει μαστιχωτή υφή από το άμυλο της πατάτας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, για να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε λωρίδες, φάρδους 1 εκ.
Κόβουμε τις λωρίδες σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια και τους δίνουμε σχήμα κάνοντας γραμμές με ένα μικρό πιρούνι. Αν κολλάνε μεταξύ τους, τα αλευρώνουμε.
Μόλις κόψουμε τα νιόκι πατάτας, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Θα μας είναι πιο εύκολα να τα μεταφέρουμε στη κατσαρόλα για να βράσουν.
Βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένουμε, μέχρι να βράσει.
Προσθέτουμε τα νιόκι στο βραστό νερό. Μόλις έρθουν στην επιφάνεια του νερού είναι έτοιμα.
Αφαιρούμε τα νιόκι από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε νερό με πάγο, για να σταματήσουμε τον βρασμό τους.
Τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα βγάζουμε από το κρύο νερό. Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε ένα δοχείο, περιχύνοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Με λίγο χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο. Είναι σημαντικό βήμα, γιατί αν το κοτόπουλο δεν είναι στεγνό, δεν θα αλευρωθεί καλά και το πανάρισμα δεν θα είναι καλό.
Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κούπες αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός τα τρία αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα τρίτο μπολ τοποθετούμε το λάδι, τη μουστάρδα, το βαλσάμικο, το μέλι, τις 3κ.σ αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τη πάπρικα. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα χυλός.
Σε ένα τέταρτο μπολ ρίχνουμε τα υλικά για το πανάρισμα: την τριμμένη φρυγανιά, την παρμεζάνα και την ρίγανη.
Βουτάμε το κοτόπουλο στο μείγμα με το αλεύρι μέχρι να καλυφθεί παντού ομοιόμορφα. Τινάζουμε απαλά για να φύγει η περίσσεια ποσότητα.
Έπειτα βουτάμε το αλευρωμένο κοτόπουλο μέσα στο μπολ με τα αυγά και προσέχουμε να καλυφθεί εντελώς. Σηκώνουμε το κοτόπουλο σιγά σιγά για να στάξει αυτό που περισσεύει.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα του χυλού και το τοποθετούμε στο μπολ με την φρυγανιά.
Το πιέζουμε απαλά για να καλυφθεί καλά παντού. Το χέρια μας πρέπει να είναι στεγνά στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Με το ένα χέρι παίρνουμε το κοτόπουλο από το αυγό και με το άλλο (που είναι στεγνό) πιέζουμε στη φρυγανιά.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 15-20 λεπτά για να σταθεί καλά το πανάρισμα.
Μπορούμε να τηγανίσουμε το κοτόπουλο ή να το ψήσουμε στον φούρνο στους 200°C με αέρα. Θα γίνει εξίσου τραγανό και νόστιμο.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα βαθύ τηγάνι και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός. Όταν δούμε ότι αρχίζει να βράζει το μείγμα και η παρμεζάνα έχει λιώσει και ενσωματωθεί με την κρέμα, προσθέτουμε μία μερίδα νιόκι ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι για το ανακάτεμα.
Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο και σερβίρουμε με το παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου.