Οι τραβηχτές υπάρχουν χρόνια στην Μανιάτικη κουζίνα. Είναι πίτες που πήραν την ονομασία τους από τον τρόπο παρασκευής τους, δηλαδή τις «τραβάμε» για να πάρουν το κατάλληλο σχήμα πριν τηγανιστούν. Μπορούν να σερβιριστούν με μέλι- κανέλα ή ζάχαρη- κανέλα αν και το πιο συνηθέστερο είναι μέλι με ένα κομμάτι σκληρό τυρί. Έχοντας ρίζες από την Μάνη, τις κατανάλωνα συνέχεια στη παιδική μου ηλικία πριν διαγνωστώ με κοιλιοκάκη. Έτσι, πειραματίστηκα να παρασκευάσω τραβηχτές χωρίς γλουτένη με το αλεύρι Mix Bread Schar. Το αποτέλεσμα; Με άφησε πλήρως ικανοποιημένη καθώς δοκιμάζοντάς τες μου έφεραν στη μνήμη τις πίτες που έτρωγα μικρή παρέα με τον παππού μου και την γιαγιά μου. Ακολουθήστε την συνταγή και θα έχετε τις πιο νόστιμες, τραγανές παραδοσιακές μανιάτικες τραβηχτές χωρίς γλουτένη! ( για 10 μερίδες)
Σε έναν δοσομετρητή βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Με τα χέρια μας σχηματίζουμε μία λακουβίτσα στο αλεύρι.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργήσουμε μία μαλακή ζύμη. Αν είναι λίγο σφικτή προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Αν κολλάει προσθέτετε λίγο λάδι όχι αλεύρι.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ,που έχουμε λαδώσει, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Κόβουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 60γρ. Τα καλύπτουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά.
Λαδώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε ένα μπαλάκι επάνω και το ανοίγουμε ελαφρώς με τα δάκτυλά μας. Έπειτα το τραβάμε με τα χέρια μας που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, δίνοντάς του ένα ορθογώνιο σχήμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλύψει τον πάτο και λίγο παραπάνω. Το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τις πίτες μία μία.
Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας.
Τηγανίζουμε για περίπου 2’ να ροδίσει και να φουσκώσει και την γυρίζουμε από την άλλη.
Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτό από την άλλη πλευρά να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τις υπόλοιπες πίτες.
Αφαιρούμε από το τηγάνι με μια σπάτουλα και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις τραβηχτές πίτες Μάνης με ένα κομμάτι σκληρό τυρί και μέλι.
Ingredients
Directions
Σε έναν δοσομετρητή βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Με τα χέρια μας σχηματίζουμε μία λακουβίτσα στο αλεύρι.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργήσουμε μία μαλακή ζύμη. Αν είναι λίγο σφικτή προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Αν κολλάει προσθέτετε λίγο λάδι όχι αλεύρι.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ,που έχουμε λαδώσει, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Κόβουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 60γρ. Τα καλύπτουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά.
Λαδώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε ένα μπαλάκι επάνω και το ανοίγουμε ελαφρώς με τα δάκτυλά μας. Έπειτα το τραβάμε με τα χέρια μας που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, δίνοντάς του ένα ορθογώνιο σχήμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλύψει τον πάτο και λίγο παραπάνω. Το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τις πίτες μία μία.
Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας.
Τηγανίζουμε για περίπου 2’ να ροδίσει και να φουσκώσει και την γυρίζουμε από την άλλη.
Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτό από την άλλη πλευρά να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τις υπόλοιπες πίτες.
Αφαιρούμε από το τηγάνι με μια σπάτουλα και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις τραβηχτές πίτες Μάνης με ένα κομμάτι σκληρό τυρί και μέλι.