Μία αγαπημένη συνταγή για προφιτερόλ χωρίς γλουτένη με ελαφριά και τραγανά σουδάκια που θα λατρέψετε. Και ξέρω πως οι περισσότεροι όταν σκέφτονται να φτιάξουν σουδάκια τους πιάνει ένας φόβος και ένα άγχος αν θα πετύχουν. Αλλά πιστέψτε με.. δεν είναι καθόλου δύσκολο!!
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ξεκινήσει να ζεσταίνεται λίγο το γάλα, παίρνουμε με μία κουτάλα και ρίχνουμε στα αυγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. (Να θυμάστε δεν θέλουμε να έχει ζεσταθεί πολύ το γάλα επειδή όταν έρθει σε επαφή με το αυγό θα το "ψήσει".)
Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στη κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Έπειτα προσθέτουμε το κόρν φλάουερ χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μία κρεμώδη υφή.
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την φωτιά. Προσθέτουμε τις 2 κ.γ κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Την μεταφέρουμε στο ψυγείο. Για να αποφύγουμε την δημιουργία σβόλων στη κρέμα, μετά από 15 λεπτά βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός καλά, την καλύπτουμε ξανά με την μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ºC.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με το αλάτι και τα χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει και να τριπλασιαστεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα άλευρα και τη ξανθάνη, τα οποία έχουμε κοσκινίσει και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα με το γάλα στο μπολ με το αλεύρι σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. ( Όταν το μείγμα ξεκινάει να κολλάει στο μίξερ χειρός, τότε ρίχνουμε την επόμενη δόση.) Θέλουμε να έχουμε μία λεία ζύμη χωρίς σβόλους.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για να ζεστάνουμε το μείγμα με το γάλα (δεν χρειάζεται να το καθαρίσουμε ενδιάμεσα) και τη μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να ενωθεί και να έχουμε μία μπάλα για περίπου 1-2 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ. Απλώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και φτιάχνουμε τα σουδάκια απευθείας πάνω στο ταψί.
Τοποθετούμε τα ταψιά στον προθερμασμένο φούρνο. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ºC και αφήνουμε να ψηθούν για 35 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με τη κρέμα πατισερί, την οποία έχουμε τοποθετήσει σε εάν κορνέ. Λιώνουμε κουβερτούρα γάλακτος, την περιχύνουμε πάνω από τα σουδάκια και σερβίρουμε.
Ingredients
Directions
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ξεκινήσει να ζεσταίνεται λίγο το γάλα, παίρνουμε με μία κουτάλα και ρίχνουμε στα αυγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. (Να θυμάστε δεν θέλουμε να έχει ζεσταθεί πολύ το γάλα επειδή όταν έρθει σε επαφή με το αυγό θα το "ψήσει".)
Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στη κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Έπειτα προσθέτουμε το κόρν φλάουερ χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μία κρεμώδη υφή.
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την φωτιά. Προσθέτουμε τις 2 κ.γ κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Την μεταφέρουμε στο ψυγείο. Για να αποφύγουμε την δημιουργία σβόλων στη κρέμα, μετά από 15 λεπτά βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός καλά, την καλύπτουμε ξανά με την μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ºC.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με το αλάτι και τα χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει και να τριπλασιαστεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα άλευρα και τη ξανθάνη, τα οποία έχουμε κοσκινίσει και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα με το γάλα στο μπολ με το αλεύρι σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. ( Όταν το μείγμα ξεκινάει να κολλάει στο μίξερ χειρός, τότε ρίχνουμε την επόμενη δόση.) Θέλουμε να έχουμε μία λεία ζύμη χωρίς σβόλους.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για να ζεστάνουμε το μείγμα με το γάλα (δεν χρειάζεται να το καθαρίσουμε ενδιάμεσα) και τη μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να ενωθεί και να έχουμε μία μπάλα για περίπου 1-2 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ. Απλώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και φτιάχνουμε τα σουδάκια απευθείας πάνω στο ταψί.
Τοποθετούμε τα ταψιά στον προθερμασμένο φούρνο. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ºC και αφήνουμε να ψηθούν για 35 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με τη κρέμα πατισερί, την οποία έχουμε τοποθετήσει σε εάν κορνέ. Λιώνουμε κουβερτούρα γάλακτος, την περιχύνουμε πάνω από τα σουδάκια και σερβίρουμε.