Authorathenamavroeidakou

Loading

 

Σπιτική μπουγάτσα με χειροποίητο φύλλο και μια πολύ νόστιμη κρέμα με άρωμα λεμόνι!! ( για 15 μερίδες)

Prep Time30 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time2 hrs
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
 600 g αλεύρι SCHAR mix B
 300 g νερό
 150 g γιαούρτι
 1 ασπράδι
 1 tsp ξηρή μαγιά
 1 tbsp ζάχαρη
 1 tsp ελαιόλαδο
 3 tsp ξύδι
 αλάτι
 100 g βούτυρο
Για τη κρέμα
 1 l γάλα πλήρες
 200 g ζάχαρη
 100 g πολέντα
 2 κρόκους
 ξύσμα λεμόνι
 2 βανιλλίνες
 λίγο αλάτι
 30 g βούτυρο γάλακτος
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Για τη κρέμα
1

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα.

2

Σε ένα μπολ που έχουμε τους κρόκους μεταφέρουμε μία κουτάλα γάλα ζεστό κα ανακατεύουμε ταυτόχρονα.

3

Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στη κατσαρόλα.

4

Προσθέτουμε τη πολέντα βροχηδόν και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η κρέμα.

5

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανιλλίνες, το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι και 2κ.σ το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

6

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα όση ώρα κρυώνει. Βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.

Για το φύλλο
7

Σε έναν δοσομετρητή ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

8

Στην συνέχεια σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι. Δημιουργούμε με τα χέρια μας μία λακουβίτσα στο κέντρο.

9

Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το ασπράδι, το γιαούρτι, το ξύδι στο αλεύρι και ζυμώνουμε.

10

Όταν δούμε ότι το μείγμα αποκτά τη μορφή ζύμης, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μία καθαρή επιφάνεια εργασίας την οποία έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5’.

11

Προσθέτουμε το λάδι. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι.

12

Αλευρώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20λεπτά τη ζύμη να ξεκουραστεί.

13

Αλευρώνουμε την επιφάνεια, τοποθετούμε τη ζύμη και ανοίγουμε με ένα πλάστη σε διάμετρο 40εκ.

14

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης 100 γρ. από το βούτυρο. Κόβουμε σε κομμάτια τη ζύμη και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.

15

Μεριδοποιούμε ανά 6 κομμάτια, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη σύνθεση
16

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

17

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και τοποθετούμε το ένα ζυμάρι. Ανοίγουμε απαλά με έναν πλάστη. Αν κολλάει χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι.

18

Σε ένα ταψί που έχω αλείψει με βούτυρο τοποθετούμε το φύλλο. Βουτυρώνουμε το φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα.

19

Κλείνουμε σαν φάκελο το φύλλο προς τα μέσα. Ανοίγουμε τη δεύτερη ζύμη με τον ίδιο τρόπο. Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί και αλείφουμε με βούτυρο. Μεταφέρουμε τις άκρες του φύλλου προς τα κάτω.

20

Ψήνουμε για 1ώρα. Αφαιρούμε τη μπουγάτσα μόλις ψηθεί από το φούρνο, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα και σερβίρουμε.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
 600 g αλεύρι SCHAR mix B
 300 g νερό
 150 g γιαούρτι
 1 ασπράδι
 1 tsp ξηρή μαγιά
 1 tbsp ζάχαρη
 1 tsp ελαιόλαδο
 3 tsp ξύδι
 αλάτι
 100 g βούτυρο
Για τη κρέμα
 1 l γάλα πλήρες
 200 g ζάχαρη
 100 g πολέντα
 2 κρόκους
 ξύσμα λεμόνι
 2 βανιλλίνες
 λίγο αλάτι
 30 g βούτυρο γάλακτος

Directions

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Για τη κρέμα
1

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα.

2

Σε ένα μπολ που έχουμε τους κρόκους μεταφέρουμε μία κουτάλα γάλα ζεστό κα ανακατεύουμε ταυτόχρονα.

3

Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στη κατσαρόλα.

4

Προσθέτουμε τη πολέντα βροχηδόν και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η κρέμα.

5

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανιλλίνες, το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι και 2κ.σ το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

6

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα όση ώρα κρυώνει. Βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.

Για το φύλλο
7

Σε έναν δοσομετρητή ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

8

Στην συνέχεια σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι. Δημιουργούμε με τα χέρια μας μία λακουβίτσα στο κέντρο.

9

Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το ασπράδι, το γιαούρτι, το ξύδι στο αλεύρι και ζυμώνουμε.

10

Όταν δούμε ότι το μείγμα αποκτά τη μορφή ζύμης, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μία καθαρή επιφάνεια εργασίας την οποία έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5’.

11

Προσθέτουμε το λάδι. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι.

12

Αλευρώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20λεπτά τη ζύμη να ξεκουραστεί.

13

Αλευρώνουμε την επιφάνεια, τοποθετούμε τη ζύμη και ανοίγουμε με ένα πλάστη σε διάμετρο 40εκ.

14

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης 100 γρ. από το βούτυρο. Κόβουμε σε κομμάτια τη ζύμη και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.

15

Μεριδοποιούμε ανά 6 κομμάτια, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη σύνθεση
16

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

17

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και τοποθετούμε το ένα ζυμάρι. Ανοίγουμε απαλά με έναν πλάστη. Αν κολλάει χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι.

18

Σε ένα ταψί που έχω αλείψει με βούτυρο τοποθετούμε το φύλλο. Βουτυρώνουμε το φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα.

19

Κλείνουμε σαν φάκελο το φύλλο προς τα μέσα. Ανοίγουμε τη δεύτερη ζύμη με τον ίδιο τρόπο. Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί και αλείφουμε με βούτυρο. Μεταφέρουμε τις άκρες του φύλλου προς τα κάτω.

20

Ψήνουμε για 1ώρα. Αφαιρούμε τη μπουγάτσα μόλις ψηθεί από το φούρνο, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα και σερβίρουμε.

Notes

Μπουγάτσα με κρέμα

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *