Σας έχω χριστουγεννιάτικη συνταγή για μελομακάρονα χωρίς γλουτένη. Δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε αυτά τα γευστικά, μυρωδάτα και ταυτόχρονα ελαφριά μελομακάρονα. Και όλα αυτά χάρη στο αλεύρι της εταιρίας Schar Mix C Patisserie.
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει και να διαλυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει να φουσκώνει και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε με το χέρι μας απαλά. Δεν την πλάθουμε για πολύ ώρα για να μη βγάλει το λάδι .
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε 25γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε σχήμα καρυδιού.
Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί. Πατάμε ελαφρά με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα με αέρα για περίπου 20΄ στους 190 ºC.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 5'.
Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στο 1 ή στο 2, ίσα που να σιγοβράζει.
Τα βουτάμε λίγα λίγα κάθε φορά. τα βουτάμε με μία κουτάλα και όταν σταματήσουν να βγάζουν φουσκαλίτσες τα αφαιρούμε από το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με καρύδια ψιλοκομμένα.
Ingredients
Directions
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει και να διαλυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει να φουσκώνει και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε με το χέρι μας απαλά. Δεν την πλάθουμε για πολύ ώρα για να μη βγάλει το λάδι .
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε 25γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε σχήμα καρυδιού.
Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί. Πατάμε ελαφρά με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα με αέρα για περίπου 20΄ στους 190 ºC.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 5'.
Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στο 1 ή στο 2, ίσα που να σιγοβράζει.
Τα βουτάμε λίγα λίγα κάθε φορά. τα βουτάμε με μία κουτάλα και όταν σταματήσουν να βγάζουν φουσκαλίτσες τα αφαιρούμε από το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με καρύδια ψιλοκομμένα.