Η κρεατόπιτα είναι μία ελληνική παραδοσιακή πίτα που φτιάχνουν στη Κεφαλονιά. Τα κύρια συστατικά της είναι τρία είδη κρέατος και ρύζι. Η γέμιση με όλα τα μυρωδικά που προσθέτουμε έχει μία πολλή ωραία γεύση. Φυσικά από την κρεατόπιτα δεν λείπει το χειροποίητο λεπτό φύλλο που παρασκευάσαμε με τη βοήθεια του αλευριού Mix Bread της εταιρίας Schar.( για 10 μερίδες)
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι. Δημιουργούμε με τα χέρια μας μία λακουβίτσα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακή.
Αν κολλάει στα χέρια ή στο μπολ χρησιμοποιείτε λάδι.
Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνετε για άλλα 2 λεπτά σχηματίζοντας μία μπάλα.
Λαδώνουμε τη ζύμη και την τυλίγουμε με μεμβράνη.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 -60 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρέατα που έχουμε κόψει σε μικρές μπουκιές για 5-6 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα, ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι , ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να πάρει διαφανή χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Με ένα κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε νερό να σκεπάσει το κρέας.
Προσθέτουμε 1κ.σ ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 15-20λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να φουσκώσει.
Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά το ταψί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο με διάμετρο 50 εκ.
Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν.
Με πινέλο λαδώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
Ανοίγουμε τα υπόλοιπα δύο φύλλα και τα προσθέτουμε στη πίτα.
Λαδώνουμε με πινέλο τα φύλλα και τρυπάμε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα με αέρα και κάτω αντίσταση, τοποθετώντας το ταψί χαμηλά στο φούρνο.
Σερβίρουμε την κρεατόπιτα ζεστή.
Ingredients
Directions
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι. Δημιουργούμε με τα χέρια μας μία λακουβίτσα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακή.
Αν κολλάει στα χέρια ή στο μπολ χρησιμοποιείτε λάδι.
Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνετε για άλλα 2 λεπτά σχηματίζοντας μία μπάλα.
Λαδώνουμε τη ζύμη και την τυλίγουμε με μεμβράνη.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 -60 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρέατα που έχουμε κόψει σε μικρές μπουκιές για 5-6 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα, ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι , ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να πάρει διαφανή χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Με ένα κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε νερό να σκεπάσει το κρέας.
Προσθέτουμε 1κ.σ ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 15-20λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να φουσκώσει.
Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά το ταψί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο με διάμετρο 50 εκ.
Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν.
Με πινέλο λαδώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
Ανοίγουμε τα υπόλοιπα δύο φύλλα και τα προσθέτουμε στη πίτα.
Λαδώνουμε με πινέλο τα φύλλα και τρυπάμε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα με αέρα και κάτω αντίσταση, τοποθετώντας το ταψί χαμηλά στο φούρνο.
Σερβίρουμε την κρεατόπιτα ζεστή.